Политика за приватност

Оваа Политика за приватност опишува како www.chavle.com („Сајтот“ или „ние“) ги собира, користи и ги открива вашите лични податоци кога ја посетувате или купувате од страницата.

Собирање лични информации

Кога ја посетувате страницата, собираме одредени информации за вашиот уред, вашата интеракција со страницата и информации потребни за обработка на вашите купувања. Може да собереме и дополнителни информации доколку не контактирате за поддршка на корисниците. Во оваа Политика за приватност, ние се однесуваме на секоја информација што може единствено да идентификува поединец (вклучувајќи ги информациите подолу) како „Лични информации“. Погледнете ја листата подолу за повеќе информации за тоа кои лични податоци ги собираме и зошто.

Информации за уредот

 • Примери на собрани лични информации: верзија на веб-прелистувач, IP адреса, временска зона, информации за колачиња, кои страници или производи ги гледате, термини за пребарување и како комуницирате со страницата.
 • Цел на собирање: да се вчита страницата точно за вас и да се изврши аналитика на користењето на страницата за да се оптимизира нашата страница.
 • Извор на собирање: Се собира автоматски кога пристапувате до нашата страница користејќи колачиња, датотеки за евиденција, веб-светилници, ознаки или пиксели [ДОДАВАЈ ИЛИ ОДЗЕМЕ ДРУГИ КОРИСТЕНИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА СЛЕДЕЊЕ] .
 • Обелоденување за деловна цел: споделено со нашиот процесор Shopify [ДОДАДЕТЕ ДРУГИ ПРОДАВАЧИ СО КОИ ГИ СПОДЕЛУВАТЕ ОВИЕ ИНФОРМАЦИИ] .

Информации за нарачка

 • Примери на собрани лични податоци: име, адреса за наплата, адреса за испорака, информации за плаќање (вклучувајќи броеви на кредитни картички), адреса на е-пошта и телефонски број.
 • Цел на наплатата: да ви обезбедиме производи или услуги за да го исполните нашиот договор, да ги обработиме вашите информации за плаќање, да организираме испорака и да ви обезбедиме фактури и/или потврди на нарачките, да комуницираме со вас, да ги провериме нашите нарачки за потенцијален ризик или измама, и кога се во согласност со преференциите што сте ги споделиле со нас, да ви обезбедиме информации или рекламирање во врска со нашите производи или услуги.
 • Извор на колекција: собрани од вас.
 • Обелоденување за деловни цели: споделено со нашиот процесор Shopify [ДОДАДЕТЕ ДРУГИ ПРОДАВАЧИ СО КОИ ГИ СПОДЕЛУВАТЕ ОВИЕ ИНФОРМАЦИИ. НА ПРИМЕР, ПРОДАЖНИ КАНАЛИ, ПОРТИ ЗА ПЛАЌАЊЕ, АПЛИКАЦИИ ЗА ИСПОРАКА И ИСПОЛНУВАЊЕ] .

Информации за поддршка на клиентите

 • Примери на собрани лични информации: [МОДИФИКАЦИИ НА ИНФОРМАЦИИТЕ НАВИДЕНИ ГОРЕ ИЛИ ДОПОЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИИ ПО ПОТРЕБИ]
 • Цел на собирање: да се обезбеди поддршка на клиентите.
 • Извор на колекција: собрани од вас.

Малолетници

Сајтот не е наменет за лица помлади од 18 години. Ние намерно не собираме лични информации од деца. Ако сте родител или старател и верувате дека вашето дете ни дало Лични податоци, ве молиме контактирајте не на адресата подолу за да побарате бришење.

Споделување на лични информации

Ги споделуваме вашите лични податоци со давателите на услуги за да ни помогнат да ги обезбедиме нашите услуги и да ги исполниме нашите договори со вас, како што е опишано погоре. На пример:

 • Ние користиме Shopify за напојување на нашата онлајн продавница. Можете да прочитате повеќе за тоа како Shopify ги користи вашите лични податоци овде: https://www.shopify.com/legal/privacy .
 • Можеме да ги споделиме вашите лични податоци за да се усогласиме со важечките закони и прописи, да одговориме на покана, налог за пребарување или друго законско барање за информации што ги добиваме или на друг начин да ги заштитиме нашите права.


Рекламирање во однесувањето

Како што е опишано погоре, ние ги користиме вашите лични податоци за да ви обезбедиме насочени реклами или маркетинг комуникации за кои веруваме дека може да бидат од интерес за вас. На пример:

 • Ние користиме Google Analytics за да ни помогне да разбереме како нашите клиенти ја користат страницата. Можете да прочитате повеќе за тоа како Google ги користи вашите лични податоци овде: https://policies.google.com/privacy?hl=en . Можете исто така да се откажете од Google Analytics овде: https://tools.google.com/ dlpage/gaoptout .
 • Ние споделуваме информации за вашето користење на страницата, вашите купувања и вашата интеракција со нашите реклами на други веб-локации со нашите рекламни партнери. Ние собираме и споделуваме дел од овие информации директно со нашите рекламни партнери, а во некои случаи и преку употреба на колачиња или други слични технологии (за што може да се согласите, во зависност од вашата локација).
 • За повеќе информации за тоа како функционира насоченото рекламирање, можете да ја посетите образовната страница на Иницијативата за мрежно рекламирање („NAI“) на http://www.networkadvertising.org/understanding-online-advertising/how-does-it-work .

Можете да се откажете од насоченото рекламирање со:

Дополнително, можете да се откажете од некои од овие услуги со посета на порталот за откажување на Digital Advertising Alliance на: http://optout.aboutads.info/ .

Користење на лични информации

Ние ги користиме вашите лични податоци за да ви ги обезбедиме нашите услуги, кои вклучуваат: нудење производи за продажба, обработка на плаќања, испорака и исполнување на вашата нарачка и информирање за новите производи, услуги и понуди.

Законски основи

Согласно Општата регулатива за заштита на податоците („GDPR“), доколку сте жител на Европската економска област („ЕЕА“), ние ги обработуваме вашите лични податоци според следните законски основи:

 • Ваша согласност;
 • Извршувањето на договорот помеѓу вас и Сајтот;
 • Усогласеност со нашите законски обврски;
 • За да ги заштитите вашите витални интереси;
 • Да извршува задача која се извршува од јавен интерес;
 • За нашите легитимни интереси, кои не ги надминуваат вашите основни права и слободи.

Задржување

Кога правите нарачка преку страницата, ние ќе ги задржиме вашите лични податоци за нашата евиденција, освен ако и додека не побарате од нас да ги избришеме овие информации. За повеќе информации за вашето право на бришење, погледнете го делот „Ваши права“ подолу.

Автоматско одлучување

Ако сте жител на ЕЕА, имате право да се спротивставите на обработката заснована исклучиво на автоматско одлучување (кое вклучува и профилирање), кога тоа одлучување има правно дејство врз вас или на друг начин значително влијае на вас.

Ние [НЕ/НЕ] се вклучуваме во целосно автоматизирано одлучување што има правен или на друг начин значаен ефект користејќи податоци за клиентите.

Нашиот процесор Shopify користи ограничено автоматско одлучување за да спречи измама што нема правно или на друг начин значајно влијание врз вас.

Услугите кои вклучуваат елементи на автоматско одлучување вклучуваат:

 • Привремен список на отфрлени IP адреси поврзани со повторени неуспешни трансакции. Овој денилист опстојува мал број часови.
 • Привремен список на кредитни картички поврзани со одбиени IP адреси. Овој денилист опстојува мал број денови.

Вашите права

GDPR

Ако сте жител на ЕЕА, имате право да пристапите до Личните информации што ги имаме за вас, да ги пренесете на нова услуга и да побарате вашите лични податоци да се коригираат, ажурираат или избришат. Доколку сакате да ги искористите овие права, ве молиме контактирајте не преку контакт информациите подолу.
Вашите лични податоци првично ќе бидат обработени во Ирска, а потоа ќе бидат пренесени надвор од Европа за складирање и понатамошна обработка, вклучително и во Канада и САД. За повеќе информации за тоа како преносот на податоци е во согласност со GDPR, видете ја Белата книга за GDPR на Shopify: https://help.shopify.com/en/manual/your-account/privacy/GDPR .

CCPA

Ако сте жител на Калифорнија, имате право да пристапите до личните податоци што ги имаме за вас (исто така познати како „Право да се знае“), да ги пренесете на нова услуга и да побарате да се коригираат вашите лични податоци , ажурирани или избришани. Доколку сакате да ги искористите овие права, ве молиме контактирајте не преку контакт информациите подолу .

Доколку сакате да назначите овластен застапник да ги поднесе овие барања во ваше име, ве молиме контактирајте не на адресата подолу.

Колачиња

Колаче е мала количина на информации што се преземаат на вашиот компјутер или уред кога ќе ја посетите нашата страница. Ние користиме голем број различни колачиња, вклучувајќи функционални, перформанси, рекламирање и колачиња за социјални медиуми или содржина. Колачињата го подобруваат вашето искуство со прелистување со тоа што дозволуваат веб-локацијата да ги запомни вашите дејства и преференции (како што се најавување и избор на регион). Ова значи дека не мора повторно да ги внесувате овие информации секогаш кога ќе се вратите на страницата или кога ќе прелистувате од една на друга страница. Колачињата, исто така, даваат информации за тоа како луѓето ја користат веб-локацијата, на пример дали првпат ја посетуваат или се чест посетител.

Ги користиме следните колачиња за да го оптимизираме вашето искуство на нашата страница и да ги обезбедиме нашите услуги.

Колачиња неопходни за функционирање на продавницата

Име

Функција

_ab

Се користи во врска со пристап до администратор.

_secure_session_id

Се користи во врска со навигација преку излог.

количка

Се користи во врска со количката.

cart_sig

Се користи во врска со наплатата.

cart_ts

Се користи во врска со наплатата.

checkout_token

Се користи во врска со наплатата.

тајна

Се користи во врска со наплатата.

safe_customer_sig

Се користи во врска со најавувањето на клиентите.

излогот_дигест

Се користи во врска со најавувањето на клиентите.

_shopify_u

Се користи за олеснување на ажурирањето на информациите за сметката на клиентите.

Известување и аналитика

Име

Функција

_следење_согласност

Поставки за следење.

_ landing_page

Следете ги целните страници

_orig_referrer

Следете ги целните страници

_s

Аналитика на Shopify.

_shopify_fs

Аналитика на Shopify.

_shopify_s

Аналитика на Shopify.

_shopify_sa_p

Shopify аналитика во врска со маркетинг и упатувања.

_shopify_sa_t

Shopify аналитика во врска со маркетинг и упатувања.

_shopify_y

Аналитика на Shopify.

_y

Аналитика на Shopify.

Должината на времето кога колачето останува на вашиот компјутер или мобилен уред зависи од тоа дали е „постојано“ или „сесиско“ колаче. Колачињата за сесии траат додека не престанете да прелистувате, а постојаните колачиња траат додека не истечат или не се избришат. Повеќето колачиња што ги користиме се постојани и ќе истечат помеѓу 30 минути и две години од датумот кога се преземаат на вашиот уред.

Можете да контролирате и управувате со колачињата на различни начини. Ве молиме имајте на ум дека отстранувањето или блокирањето колачиња може негативно да влијае на вашето корисничко искуство и делови од нашата веб-локација можеби повеќе нема да бидат целосно достапни.

Повеќето прелистувачи автоматски прифаќаат колачиња, но можете да изберете дали да прифаќате колачиња или не преку контролите на вашиот прелистувач, кои често се наоѓаат во менито „Tools“ или „Preferences“ на вашиот прелистувач. За повеќе информации за тоа како да ги менувате поставките на вашиот прелистувач или како да блокирате, управувате или филтрирате колачиња, можете да најдете во датотеката за помош на вашиот прелистувач или преку такви страници како www.allaboutcookies.org .

Дополнително, имајте предвид дека блокирањето колачиња може целосно да не го спречи начинот на кој споделуваме информации со трети страни како што се нашите рекламни партнери. За да ги остварите вашите права или да се откажете од одредени употреби на вашите информации од страна на овие страни, ве молиме следете ги упатствата во делот „Однесување рекламирање“ погоре.

Не следи

Имајте предвид дека бидејќи не постои доследно разбирање од индустријата за тоа како да се одговори на сигналите „Не следи“, ние не ги менуваме нашите практики за собирање податоци и користење кога ќе откриеме таков сигнал од вашиот прелистувач.

Промени

Можеме одвреме-навреме да ја ажурираме оваа Политика за приватност за да ги одразиме, на пример, промените во нашите практики или од други оперативни, правни или регулаторни причини.

Контакт

За повеќе информации за нашите практики за приватност, ако имате прашања или ако сакате да поднесете жалба, ве молиме контактирајте не преку е-пошта на [email адреса] или по пошта користејќи ги деталите дадени подолу:

Чавле ДОО, улица Гулд 30 N, STE 4000 , Шеридан, Вајоминг

Последно ажурирање: 08.03.2023

Contact Us

Do you have any question?